fbpx

Når jeg møder børn i min klinik er det ofte fordi, at de har ondt i deres øre.

Først lidt statistik…. en undersøgelse fra Statens institut for folkesundhed viser at 75 % af børn har haft mellemørebetændelse INDEN de starter i skole.

Og kun 1 ud af 18 børn har gavn af antibiotika, da det oftest er virusbetinget.

Hvad er så grunden til at de små får så ondt i ørerne?

Rent anatomisk er små børns eustakiske rør (det rør det løber mellem svælget og mellemøret) kortere end ved større børn, hvorfor de er mere modtagelige overfor vira og bakterie vandrer op i mellemøret. Samtidig med at små børns immunforsvar også først skal udvikles.

Både kost og trivsel kan påvirke barnets immunforsvar negativt, men også nakkespændinger, kan være med til mindske flowet i lymfekirtlerne i halsen, der kan føre til ophobning ved ørerne.

 

… men hvad kan jeg selv gøre for at hjælpe mit barn og mindske risikoen for mellemørebetændelse/væske på mellemøret også kaldet mellemørekatar?

Kost og ernæring er alfa omega for et sundt og stærkt immunforsvar, undgå mælkeprodukter i en periode, da det for nogen kan øge slimdannelse. Tilbagevendende mellemørebetændelse kan være et tegn på en skjult allergi overfor en fødevarer fx mælk, gluten eller sukker.

Sørg for at dit barn har varme fødder.

Hold igen med babysvømning

Pas på vinden og beskyt dit barns ører.

 

Og hvordan ved jeg at mit barn har ondt i øret?

Det kan godt være svært at diagnosticere mellemørebetændelse, da børn har svært ved at forklare hvor de har ondt og de helt små slet ikke kan. Du skal selvfølgelig altid opsøge din læge, hvis du er i tvivl om hvad dit barn fejler.

Du kan også selv tjekke om dit barn har ondt i øret ved at trykke forsigtigt ind på de lille stykke brusk, som er ud for øregangen, kaldet tragus. Hvis dit barn reagerer og trækker hovedet til sig og bliver ked af det, er det fordi  det er ørerne som driller.

Men mit barn har mellemørebetændelse/væske i mellemøret nu, hvad gør jeg så?   

For at lindre smerten kan du dryppe lidt opvarmet olivenolie i dit barns øre. Olien varmes i en spiseske over et stearinlys. OBS! Husk at dryppe lidt olie på dit håndled, for at sikre dig at det har den rette temperatur. Og dette er nogo hvis trommehinden er sprunget!

Du kan også lave et koldt eller varmt omslag med løg eller hvidløg, hvor løget lægges mod øret.

Lad barnet sove med hævet hoved, brug en ekstra pude eller et par bøger under sengen i hovedenden, for at løfte den.

Det homøopatiske middel Silicea/Belladonna comp. fra Allergica er meget effektivt ved mellemørebetændelse og har en hurtig virkning. Dette middel hjælper også på øjenbetændelse.

Traumeelsalve smøres bag øret og ned på halsen. Salven mindsker inflammation omkring øret. Det er bare en fantastisk salve, som hører hjemme i et hvert husapotek.

 

Urtete med kamille og timian. Kamille er altid godt til børn, da det er beroligende og i dette tilfælde vil hæmme betændelse. Timian er bakteriehæmmende og en urt som er rigtig god til luftvejene, når man er forkølet med snot og hoste.

 

Og kan zoneterapi hjælpe mit barn, når ørerne driller?

YES! Det kan det…

Zoneterapi styrker dit barns immunforsvar og hjælper kroppen med at helbrede sig selv. Jeg vil have fokus på smertelindring omkring øret og hjælpe med at stimulere slimhinder i mellemøret og det eustakiske rør til at mindske inflammationen.

Behandlingen er blid og uden bivirkninger.

Find GroBalance på Facebook, klik her.

Læs også artiklen: “Ørebørn. Stop fejlbehandling” af Camilla Willumsen her